SchoolBlog

Bijlagen (pdf, doc, ...) kan u voortaan downloaden en bekijken dmv een rechtermuisklik te doen op de bijlage en vervolgens te kiezen voor "Koppeling opslaan als..."

 • Home
  Home Hier vind je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Geeft een lijst weer met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Geeft een lijst met tags weer die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen
Laatste artikelen

Geplaatst door op in GOM 5

b2ap3_thumbnail_IMG_20200911_162308_20200918-085710_1.jpgb2ap3_thumbnail_IMG_20200911_162311_20200918-085710_1.jpgb2ap3_thumbnail_IMG_20200911_162313_20200918-085710_1.jpg

Na de dag te starten met een leuk meetciruit tijdens de les wiskunde en daarna de leerlingenraad te verkiezen, hebben we de week afgesloten met een knutselles!

Tijdens de lessen Wero hebben we gezien hoe de mensen in de prehistorie leefden. Ook zagen we dat ze tekeningen maakten in een grot. Deze kunst wilden we ook eens proberen! We hebben ons oerinstinct bovengehaald en mooie grottekeningen gemaakt.

We verfden met waterverf en tekenenden met wasco en houtskool. Door te dobbelen met een dobbelsteen, werd duidelijk welke figuren en kleuren er in onze grottekening moest komen.

Dit leverde hele mooie resultaten op! 

Hits: 606
0

Geplaatst door op in GOM 6

Een dagverslagje schrijven na het afscheidsfeestje van deze avond… Het valt ons ook zwaar om morgen de leerlingen te laten ‘gaan’ na deze week… Er vloeiden geen traantjes, maar de samenhorigheid tussen de leerlingen viel toch wel in de smaak bij de leerkrachten.

Zoals gebruikelijk galmde er bij het ochtendgloren weer een heerlijk wekliedje door de boxen. “Wakker worden” (uit de musical Doornroosje) kreeg de meeste stemmen.

Na het ontbijt hadden we een vrije voormiddag. De leerlingen kregen de keuze om ofwel binnen ofwel buiten te vertoeven... De leerlingen die het zekere voor het onzekere namen (er waren wel wat dreigende wolken aanwezig) mochten tekenen, lezen of spelletjes spelen. De 17 die hards trokken naar een terreintje bovenaan op ons domein en namen deel aan een serieus Kubbtornooi. Iedereen amuseerde zich, met welke activiteit dan ook!

Als middageten kregen we lekkere pizza voorgeschoteld. Er werd meermaals om extra porties gevraagd. Wat de gezonde buitenlucht en inspannende activiteiten al niet doen… We konden ons buikje goed rond eten, zodat we perfect voorbereid de tocht naar de stad Spa konden afleggen. Eerst brachten we een bezoek aan Spa Monopole. Daar leerden we weer heel wat bij over de werking, het nut en de geschiedenis van het water. Dit deden we via een spel met QR-codes en een tablet. Op het einde van het bezoek kregen we een gekoeld drankje aangeboden, met nog een tweede drankje erbij (nieuw in het assortiment). Ook onze reiskoffer zal extra gevuld zijn aangezien we ook een T-shirt kregen. Daarna namen we rustig de tijd om de leerlingen mee te nemen in de rijke geschiedenis en bekeken we enkele huidige bezienswaardigheden die Spa te bieden heeft.

Terug aangekomen op het domein, konden de leerlingen alvast beginnen met het inpakken van de eerste spulletjes. Op vrijdag is er namelijk niet veel tijd… Het avondeten (soep, frietjes, rauwkost en gehaktballen) stond ook in het teken van Halloween.

De mensen van de keuken waren allen verkleed in griezelfiguren. Ook onze kinderen en begeleiders moesten niet onderdoen hoor! Na deze maaltijd stond er ons nog een verrassing te wachten. We waren getuige van een prachtig vuurwerk. Met de monden open aanschouwden we het mooie spektakel. Er zijn wel enkele leuke foto’s.

De avond werd traditioneel afgesloten met een fuif. Het was een fijne week. Daarna duurde het dan ook niet lang eer de leerlingen van GOM en De Zandloper hun laatste nacht in hun bed gingen voortzetten.

Straks (ja, we zijn reeds vrijdag) trekken we nog naar de afdamming van de Gileppe en de steenkoolmijn van Blegny. Het belooft nog een fijne dag te worden, met een afsluitend afscheidsmoment …

Het verslag daarvan zal in de loop van het weekend (vrijdagavond zal niet haalbaar zijn, vrees ik) op de schoolwebsite verschijnen.

Tot vanavond!

Hits: 1341
0

Geplaatst door op in GOM 6

Deze ochtend werden de leerlingen niet gewekt met Nicole en Hugo.. Nee hoor, ‘Wakker worden’ van Samson en Gert weergalmde door de boxen om de leerlingen wakker te krijgen voor deze derde dag hier in Spa. Vooraleer we naar het ontbijt vertrokken, werd de groep reeds in 2 gedeeld op basis van de quiz van gisteren. Eén groep moest namelijk na de ochtendmaaltijd doorschuiven naar het touwenparcours. Eerst werd er een woordje uitleg gegeven en daarna konden de leerlingen zich een weg banen van uitdaging tot uitdaging. Op het einde konden de leerlingen zich laten glijden door de lucht bij de kabelbaan. Een hele ervaring! De andere groep kon zich op ons terrein uitleven met pleinspelen. Na 1,5u wisselden de groepen van activiteit.

Na het verorberen van het middagmaal (spaghetti bolognaise) werden we opgewacht door instructeur Alain voor een oriëntatieloop. Met een kaart van het domein werden we in groepjes van 3  en 1 van 4 naar alle hoeken van het terrein gestuurd. Eerst werd er uitgelegd hoe we moesten werken met de kaart. Dan konden de leerlingen van start gaan. De groepjes die klaar waren met kaart 1, kregen aanvullende opdrachten. Sommige groepen konden zelfs 5 kaarten oplossen!

 

Voor het avondeten hadden we nog even tijd. Na de nodige verpozing op de kamer of in de grote zaal werden de prijzen uitgereikt van de bosklasquiz. Voor iedereen een cadeautje uiteraard, maar de winnaars (Wij) mochten eerst langs de prijzentafel passeren. Ondertussen mochten we mevrouw directeur ook verwelkomen.

Het avondeten bestond vandaag uit wortelsoep, rijst met broccoli en koolvisburger. Dat laatste was een nieuw gerecht dat werd uitgeprobeerd… Een waar succes! Vele kinderen gingen nog eens aanschuiven voor een nieuwe portie… Als dessert kregen we een chocomousse. Na het avondmaal gingen we met alle kinderen en begeleiders naar een show kijken. Een goochelaar kwam zijn kunsten tonen. Hij nam de kinderen mee in de fantastische wereld van de magie en ze hebben er van genoten! Daarna zochten we vrij snel ons bedje op (21u30). We konden het allemaal goed gebruiken, al zijn we met de leerkrachten op dit moment uiteraard nog aan het werk…

 

Tot morgen!

De bosklassers

Hits: 1311
0

Geplaatst door op in GOM 6

Onze wekker (het liedje ‘Goeiemorgen, morgen’ van Nicole en Hugo) gaf om 7u15 het startschot voor deze tweede bosklasdag. 5 minuten later stonden al enkele leerlingen klaar in de hal, anderen dan weer net voor het ontbijt… We waren blij dat het een droge editie zou worden. Deze tocht kon wel een serieuze tegenvaller zijn, mochten de weergoden ons niet gunstig gezind zijn…

 

Na het ontbijt vertrokken we met een bus naar de Venen van Malchamps. De wind viel ook goed mee waardoor we daar konden rondstappen in goede omstandigheden. Onze groep werd in 2 verdeeld. Met elk een gids op kop, trokken we dit prachtig natuurlandschap in. De gids vertelde evenwel dat de warme temperaturen van de voorbije zomers wel al hun tol hebben geëist betreffende de plaatselijke fauna en flora. Welbepaalde plantjes en ook bepaalde diersoorten (o.a. waterjuffers en libellen) waren minder aanwezig. Gelukkig konden we toch genieten van de mooie uitzichten, vonden we nog heel wat paddenstoelen en waren er nog vele besjes zichtbaar. Zo hadden we de blauwe bosbes, de rode bosbes en de rijsbes  op de droge heide. De veenbes zelf groeit dan weer op de natte heide. Wist je dat 1m² veenmos van 5 cm dikte tot 75l water kan bevatten? En dat everzwijnen hun eigen badkamer hebben?
Over 45 jaar moeten we trouwens nog eens terugkeren om Spa Reine te komen drinken, aangezien dat de regen bevat van deze week…  

’s Middags mochten we in een barbecuehut een broodje met braadworst XL verorberen. Na het stevige middagmaal konden we dan de terugtocht te voet aanvatten via het bos. We kregen ook daar heel wat info mee over het leven in deze biotoop. Beide groepen bezochten 2 bronnen waar de leerlingen even konden proeven van het water…

 

Teruggekomen in onze Fermette, hadden we de tijd om ons te douchen en op onze positieven te komen. We maakten dan van de gelegenheid gebruik om onze briefjes naar het thuisfront te schrijven. Ook hebben we vernomen dat er al wat interne post de ronde doet… Love is in the air…

 

Na het avondmaal (soep, wortelpuree en varkensmedaillon) stond onze bosklasquiz op het programma. De leerlingen kregen 4 vragen- en 2 doerondes voorgeschoteld. Heel wat talenten kwamen naar boven. Alle kinderen hebben heel goed meegewerkt!

 

Na het avondgebeuren zochten de kinderen vrij vlot hun bedstee op.

 

Groetjes!   

 

De bosklassers                                                                                                 

Hits: 1345
0

Geplaatst door op in GOM 6

De kinderen van het zesde leerjaar van GOM waren allen tijdig aanwezig om hun vijfdaagse richting Spa aan te vatten. Met een warm gevoel vanbinnen stapten we de bus op. Het zesde van Sint-Pauwels met Katleen, meester Freek en meester Kevin zaten reeds op de autocar.

Aan de Kennedytunnel was het nauwelijks aanschuiven, maar helaas was de vlekkeloze rit van korte duur. Vanaf Peutie/Machelen (de E19 kreeg de voorkeur) was het wat drukker... Desondanks de drukte waren we toch tijdig aan de grotten. Omstreeks 11u30, zowaar een uur vroeger dan verwacht, kwamen we aan bij de grotten van Comblain-au-Pont. Gelukkig hadden we onze gidsen kunnen bereiken en kon ons programma een beetje vervroegen. We aten eerst onze boterhammen op en aansluitend stond het effectieve bezoek gepland. Onze grote klasgroep werd in 2 groepen verdeeld via een kaartspel. De ene helft trok direct de grot in, terwijl de andere groep eerst wat meer uitleg kreeg via verschillende maquettes. Zo leerden we het principe kennen van de verschillende druipstenen, de stalagmieten en stalactieten. We konden verschillende mooie creaties bewonderen en we zagen zelfs 1 of meerdere vleermuizen!

Omstreeks 15u vertrokken we eindelijk naar onze verblijfplaats voor deze week.

Aangekomen op het domein konden we vrij snel de Fermette betreden en onze kamers in orde brengen. Omstreeks half zeven staken we de benen onder tafel en mochten we ons te goed doen aan onze eerste warme maaltijd van de kok ter plaatse: seldersoep, aardappelgratin met boontjes en kip. Als toetje was er een flan voorzien.

Als avondactiviteit stond er dit jaar een spelletjesavond op het programma. De leerlingen konden elkaar uitdagen volgens het ladderprincipe en zo leerden de leerlingen van Meerdonk en Sint-Pauwels elkaar beter kennen. Omstreeks 22u00 zat onze eerste dag er op en mochten wij ons bedje gaan opzoeken. De eerste avond was ook nu wat speciaal voor de leerlingen. Ze hadden blijkbaar schrik om ons te missen (die schatjes toch J) en bleven toch eventjes onze aandacht vragen…  Na enkele geruststellende woorden en een beetje aandringen werd het toch stiller op de kamers.  

Groetjes!

De bosklassers

 

Hits: 1371
0

Geplaatst door op in GOM 6

Aangezien we vrij snel na het ontbijt moesten vertrekken, stond onze wekker toch iets vroeger.     

Om 7u00 werden de kinderen gewekt. Deze keer was het de beurt aan het liedje ‘Wake me up’ van Avicii. Wat had u anders verwacht na onze fuif van gisterenavond… Al dansend het bed uit… J

De meeste kinderen hadden, zoals afgesproken, reeds hun meeste hebben en houden donderdag al ingeladen in hun koffer (of ernaast, als ze het er niet meer bij kregen). Het ‘verloten’ van gevonden spullen hebben we maar uitgesteld tot na de bosklassen… Al onze koffers werden dan naar beneden gebracht zodanig dat we een laatste inspectie konden uitvoeren. Alles stond dus klaar zodanig dat we na het ontbijt en het klaarmaken van onze lunch vrij snel konden vertrekken. En zo geschiedde…

Onze autobus bracht ons eerst nog even naar de afdamming van de Gileppe. Vanaf het balkon aan de uitkijktoren hadden we een mooi uitzicht over het gebied, zeker op zo’n zonnige dag als vandaag. Wel zagen we dat het waterpeil vrij laag stond. We daalden af tot op de dam zelf en brachten een bezoekje aan de 13,5m hoge leeuw die daar fier stond te pronken! Voor de lift aan de uitkijktoren was helaas geen tijd meer. Op naar onze volgende tussenstop.

Een drie kwartier later kwamen we aan bij de steenkoolmijn van Blègny. Daar aangekomen konden we eerst onze lunch nuttigen in de polyvalente zaal. Na ons middagmaal konden de leerlingen nog even de souvenirwinkel overvallen... Er werd ook nog een bezoekje gebracht aan de speeltuin. En de leerkrachten zagen vanop een bankje in het zonnetje dat het goed was!

Op naar het eigenlijke bezoek dan.

Na een introductiefilm waarin we een antwoord kregen op de vragen ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’ in verband met steenkool, daalden we met een oude lift de ondergrond in. Gelukkig niet te diep, want in de mijn stond het water op 170 meter diepte (= niveau van de Maas en het principe van de communicerende vaten).

Op dertig meter diepte betraden we het rijk van het zwarte goud. We luisterden heel aandachtig naar onze grappige gidsen (onze klasgroep werd weer in 2 groepen verdeeld). Het leven van de kompels doorheen de geschiedenis werd uit de doeken gedaan en ook de werktuigen kwamen aan bod. We bleven niet steken hoor op deze diepte. We namen een steile trap naar beneden die ons op zestig meter onder de grond bracht. Na de rondleiding daar beneden namen we terug de mijnwerkerslift tot twaalf meter boven de begane grond. Zo gebeurde dat vroeger ook met de steenkoolwagonnetjes en we volgden dus dezelfde weg. Een enorme ervaring!

Het was een hele fijne week, iedereen heeft ervan genoten.
We willen hierbij de kinderen van harte bedanken voor deze leuke periode en we zullen elkaar (GOM en Zandloper) nog wel zien dit schooljaar!

Hits: 1925
0

Geplaatst door op in GOM 6

Een dagverslagje schrijven na het afscheidsfeestje van deze avond… Het valt ons ook zwaar om morgen de leerlingen te laten ‘gaan’ na deze week… Er vloeiden geen traantjes, maar de samenhorigheid tussen de leerlingen viel toch wel in de smaak bij de leerkrachten.

 

Zoals gebruikelijk galmde er bij het ochtendgloren weer een heerlijk wekliedje door de boxen. “Wakker worden” (uit de musical Doornroosje) kreeg de meeste stemmen.

Na het ontbijt hadden we een vrije voormiddag. Van deze tijd maakten we gebruik om, gezien de mooie weersomstandigheden hier, het bos in te trekken en bosstratego te spelen. Niet de gewone editie, maar wel een herwerkte met halloweenpersonages passeerde door onze handen.

Als middageten kregen we lekkere pizza voorgeschoteld. Er werd meermaals om extra porties gevraagd. Wat de gezonde buitenlucht en inspannende activiteiten al niet doen… We konden ons buikje goed rond eten, zodat we perfect voorbereid de tocht naar de stad Spa konden afleggen. Eerst brachten we een bezoek aan Spa Monopole. Daar leerden we weer heel wat bij over de werking, het nut en de geschiedenis van het water. Dit deden we via een spel met QR-codes en een tablet. Op het einde van het bezoek kregen we een gekoeld drankje aangeboden, met nog een tweede drankje erbij (nieuw in het assortiment). Ook onze reiskoffer zal extra gevuld zijn aangezien we ook een T-shirt kregen. Daarna namen we rustig de tijd om de leerlingen mee te nemen in de rijke geschiedenis en bekeken we enkele huidige bezienswaardigheden die Spa te bieden heeft. Tijdens onze tocht hebben we ook heel wat toiletbezoeken moeten regelen. Misschien zat het water van Spa er voor iets tussen…

Terug aangekomen op het domein, konden de leerlingen alvast beginnen met het inpakken van de eerste spulletjes. Op vrijdag is er namelijk niet veel tijd… Het avondeten (soep, frietjes, rauwkost en gehaktballen) stond ook in het teken van Halloween.

De mensen van de keuken waren allen verkleed in griezelfiguren. Ook onze kinderen en begeleiders moesten niet onderdoen hoor! Hopelijk zijn we ook de winnaar van de scholenwedstrijd. Bij het ter perse gaan van dit artikel zag het er in ieder geval veelbelovend uit.

Na deze maaltijd stond er ons nog een verrassing te wachten. We waren getuige van een prachtig vuurwerk. Met de monden open aanschouwden we het mooie spektakel. Er zijn wel enkele leuke foto’s.

De avond werd traditioneel afgesloten met een fuif. Het was een fijne week. Daarna duurde het dan ook niet lang eer de leerlingen van GOM en De Zandloper hun laatste nacht in hun bed gingen voortzetten.

 

Straks (ja, we zijn reeds vrijdag) trekken we nog naar de afdamming van de Gileppe en de steenkoolmijn van Blegny. Het belooft nog een fijne dag te worden, met een afsluitend afscheidsmoment die bij heel wat kinderen zwaar zal vallen…

Het verslag daarvan zal in de loop van het weekend (vrijdagavond zal niet haalbaar zijn, vrees ik) op de schoolwebsite verschijnen.

 

Tot vanavond!

Hits: 1821
0

Geplaatst door op in GOM 6

Deze ochtend werden de leerlingen niet gewekt met Samson en Gert. Nee hoor, ‘Goeiemorgen, morgen’ van Nicole en Hugo weergalmde door de boxen om de leerlingen wakker te krijgen voor deze derde dag hier in Spa.

Om 9u30 werden we opgewacht door instructeur Alain voor een oriëntatieloop. Met een kaart van het domein werden we in groepjes van 3  en 1 van 4 (ah ja, 46 leerlingen J, juist is juist…) naar alle hoeken van het terrein gestuurd. Eerst werd er uitgelegd hoe we moesten werken met de kaart. Dan konden de leerlingen van start gaan. De groepjes die klaar waren met kaart 1, kregen moeilijkere oefeningen om op te lossen.

Na het verorberen van het middagmaal (spaghetti bolognaise) werd onze groep opgesplitst in 2 groepen. De leerlingen mochten nu op huisnummer in een rij gaan staan. De eerste 23 leerlingen gingenhet touwenparcours verkennen. Eerst werd er een woordje uitleg gegeven en daarna konden de leerlingen zich een weg banen van uitdaging tot uitdaging. Op het einde konden de leerlingen zich laten glijden door de lucht bij de kabelbaan. Een hele ervaring! De andere groep kon zich op ons terrein uitleven met pleinspelen. Na 2u wisselden de groepen van activiteit.

Voor het avondeten hadden we nog even tijd. Na de nodige verpozing op de kamer of in de grote zaal werden de prijzen uitgereikt van de bosklasquiz. Voor iedereen een cadeautje uiteraard, maar de winnaars (De kabouters) mochten eerst langs de prijzentafel passeren. Ondertussen mochten we mevrouw directeur ook verwelkomen.

Het avondeten bestond vandaag uit kervelsoep, rijst met broccoli en bloemkool en tongrolletjes. Als dessert kregen we een chocomousse. Na het avondmaal gingen we met alle kinderen en begeleiders naar een show kijken. Een goochelaar kwam zijn kunsten tonen. Hij nam de kinderen mee in de fantastische wereld van de magie en ze hebben er van genoten! Daarna zochten we vrij snel ons bedje op (21u30). We konden het allemaal goed gebruiken, al zijn we met de leerkrachten op dit moment uiteraard nog aan het werk…

Tot morgen!

De bosklassers

Hits: 1925
0

Geplaatst door op in GOM 6

De tweede dag beloofde een zware (hele dag stappen) te worden.

Onze wekker (het liedje ‘Wakker worden’ van Samson en Gert) gaf om 7u15 het startschot voor deze tweede bosklasdag. We waren blij dat het een droge editie zou worden. Deze tocht kan wel een serieuze tegenvaller zijn, mochten de weergoden ons niet gunstig gezind zijn…

Na het ontbijt vertrokken we met een bus naar de Venen van Malchamps. De wind kwam wel even aardig uit de hoek, maar de leerlingen waren gewaarschuwd voor de koude weersomstandigheden daar. Een sjaal en een muts volstond om de frissere omgeving te trotseren. Onze groep werd in 2 verdeeld. Met elk een gids op kop, trokken we dit prachtig natuurlandschap in. De warme (na)zomerdagen gaven ons een uniek beeld. Zo waren er nog heel veel bladeren aan de bomen, vonden we nog heel wat paddenstoelen en waren er nog vele besjes zichtbaar. Zo hadden we de blauwe bosbes, de rode bosbes en de rijsbes  op de droge heide. De veenbes zelf groeit dan weer op de natte heide. Wist je dat 1m² veenmos van 5 cm dikte tot 75l water kan bevatten? En dat everzwijnen hun eigen badkamer hebben?   

’s Middags mochten we in een barbecuehut een broodje met braadworst XL verorberen. Na het stevige middagmaal konden we dan de terugtocht te voet aanvatten via het bos. We kregen ook daar heel wat info mee over het leven in deze biotoop. We namen elk een verschillende route. De ene groep bezocht onderweg een arboretum. De andere leerlingen mochten, vrij toevallig, een afgesloten terreintje betreden waar Spa Monopole water oppompt. Dat was ook voor de begeleidende leerkrachten een unieke ervaring! Beide groepen bezochten wel 2 bronnen waar de leerlingen even konden proeven van het water…

Teruggekomen in onze Fermette, hadden we de tijd om ons te douchen en op onze positieven te komen. We maakten dan van de gelegenheid gebruik om onze briefjes naar het thuisfront te schrijven. Morgen gaan ze op de post, maar wat er daar zal gebeuren de komende dagen is nog een vraagteken... Momenteel hebben we hier al 1 brief ontvangen.

Na het avondmaal (soep, wortelpuree en varkensmedaillon) stond er het tweede deel van onze bosklasquiz op het programma. Eerst werden de scores aangevuld van de spelrondes van gisteren. Daarna kregen de leerlingen nog enkele vragen- en doerondes voorgeschoteld. Heel wat talenten kwamen naar boven. Alle kinderen hebben heel goed meegewerkt!

Na het avondgebeuren (21u45) zochten de kinderen vrij vlot hun bedstee op.

De foto’s van dag 1 staan ondertussen ook online. Aangezien ons fotoalbum nu met een login is, was ik afgelopen nacht een ‘recht’ vergeten aanvinken, waardoor jullie nog even op jullie honger bleven zitten… Onze excuses! Bij deze is dat ook rechtgezet en heb je dubbel kijkgenot!

 

Groetjes!   

De bosklassers                              

Hits: 1872
0

Geplaatst door op in GOM 6

Vroeg dag vandaag voor de kinderen van het zesde leerjaar!

De kinderen van De Zandloper werden om 7u45 verwacht op school om hun vijfdaagse richting Spa aan te vatten. Helaas was de weerman of –vrouw vrij accuraat met de weersvoorspelling en was het een druilerige ochtend. We lieten het in ieder geval niet aan ons hart komen en met een warm gevoel vanbinnen (niettegenstaande het afscheid bij heel wat kinderen vrij kort was J) stapten we de bus op. Complimenten trouwens aan autocar Léonard! De bus was tijdig gearriveerd bij ons zodat hij zijn rusttijd al kon nemen. We konden tijdig vertrekken en de leerlingen van Meerdonk stonden ons al op te wachten.

Buiten even wat aanschuiven aan de Kennedytunnel verliep de heenrit vlekkeloos. Omstreeks 11u15, een kwartier vroeger dan verwacht, kwamen we aan bij de grotten van Comblain-au-Pont. We aten eerst onze boterhammen op en aansluitend stond het effectieve bezoek gepland. Onze grote klasgroep werd in 3 groepen verdeeld. Daarna trokken we de grot in, of kregen we wat meer uitleg via verschillende maquettes. Zo leerden we het principe kennen van de verschillende druipstenen, de stalagmieten en stalactieten. We konden verschillende mooie creaties bewonderen en we zagen zelfs 1 of meerdere vleermuizen!

Omstreeks 15u vertrokken we eindelijk naar onze verblijfplaats voor deze week.

Aangekomen op het domein konden we vrij snel de Fermette betreden en onze kamers in orde brengen. Omstreeks half zeven staken we de benen onder tafel en mochten we ons te goed doen aan onze eerste warme maaltijd van de kok ter plaatse: seldersoep, gratin met erwtjes en kip. Als toetje was er een flan voorzien.

Als avondactiviteit hadden we het eerste deel van de bosklasquiz voorzien. Al 3 vragen- en 3 doerondes werden afgewerkt. Omstreeks 22u00 zat onze eerste dag er op en mochten wij ons bedje gaan opzoeken. De eerste avond was ook nu wat speciaal voor de leerlingen. Ze hadden blijkbaar schrik om ons te missen (die schatjes toch) en bleven onze aandacht vragen… JNa enkele geruststellende woorden en een beetje aandringen werd het toch stiller op de kamers.  

Groetjes!

De bosklassers

Hits: 1878
0

Geplaatst door op in Schoolnieuws

Vandaag hielden wij op GOM de Dag van Mondiale Vorming. Jaarlijks staan we graag even stil bij onze samenleving. 

In de voormiddag kregen we een uitleg van CATAPA en speelden we in een kleine groep het spel' Schat van Goudland' waarbij we de weg van een GSM volgden. Het spel speelde zich af in Peru. De leerlingen leerden op deze manier het land, de bevolking, de omgeving, de gewoontes en gebruiken kennen. De kinderen ontdekten de pijnlijke gevolgen voor de plaatselijke bevolking ...

Na de middag kregen de leerlingen een uitleg over de mobile school ... daar zijn sommigen toch wel van geschrokken! Dan hebben wij het hier een pak beter! Na de uitleg mochten de kinderen ook spelen en leren aan de panelen van een mobile school.

Bij juf Fanny en juf Ann werkten de kinderen rond Plastiek Soep want we zijn er ons niet altijd allemaal even bewust van hoeveel plastiek we gebruiken en vooral ... wat voor sporen dit allemaal achterlaat! 

Meer foto's vind je bij media. 

Hits: 1912
0

Geplaatst door op in Schoolnieuws

Op donderdag 3 mei vertrokken alle kinderen van GOM al heel vroeg met de bus richting de Westhoek. Om 10 uur wandelden we de indrukwekkende Dodengang in Diksmuide binnen. In het museum konden de leerlingen enkele foto's, teksten en filmpjes bekijken over WO I. Daarna kregen ze de tijd om zelf in de Dodengang rond te wandelen.

Na een busritje van een half uur kwamen we aan in Ieper. In deze stad maakten we een wandeling langsheen de indrukwekkende Menenpoort, de Lakenhallen en de oude Vismarkt. Aan de oever van de IJzer picknickten we. 

Na de middag konden de leerlingen zich naar harte lust uitleven in het pretpark 'Bellewaerde'.

Meer foto's vind je bij media. 

Hits: 2158
0

Geplaatst door op in Schoolnieuws

De Kangoeroewedstrijd is er voor alle leerlingen van de lagere school tot en met het tweede jaar secundair onderwijs. Er zijn vijf edities, elk bedoeld voor een specifieke doelgroep: Wombat, Springmuis, Koala, Wallaroe en Wallabie. 

Op 15 maart namen er 3 leerlingen deel van het vierde leerjaar (niveau Springmuis): Rénée, Janne en Ruben. Ruben behaalde de hoogste score van punten! 

In de derde graag (niveau Koala) waren er 21 leerlingen ingeschreven: Nando, Jitse, Lotte, Quinten, Jules, Daan Frederik, Simon, Kobe, Farah, Stan, Lies, Lore, Zita, Fien, Seppe, Jarno, Jamie en Emma-Lynn.

De top 3: 

 1. Kobe (84 punten)
 2. Jitse (82 punten)
 3. Jules (80 punten)

Proficiat aan alle deelnemers van deze moeilijke rekenwedstrijd. 

Hits: 2097
0

Geplaatst door op in GOM 5

Een week geleden mochten alle kinderen van het vijfde leerjaar een briefje trekken uit de toverhoed van juf Elke. Daarin zat een opdracht die ze zorgvuldig moesten lezen. Na de musical was het tijd voor techniek in de klas. De kinderen kregen de opdracht om de proefjes zorgvuldig voor te bereiden maar ook aan niemand te verklappen!

Zo gezegd, zo gedaan! Elke dag kwamen er vier leerlingen aan bod die ons verbaasden. Met eenvoudig materiaal uit je huis kan je heel wat wetenschap tevoorschijn toveren. Bijna alle proefjes lukten van de eerste keer, anderen kregen een tweede kans. Gevolg? Aan het eind van de week waren we heel wat wetenschapswijzer! 

 

Hits: 2114
0

Geplaatst door op in GOM 5

Op GOM hebben wij een hart voor hun milieu! De laatste donderdag voor de paasvakantie staken wij dan maar wat graag de handen uit de mouwen! Gewapend met karren, prikkers, zakken en handschoenen trokken wij door de straten van Meerdonk om zwerfvuil op te rapen. Het vijfde leerjaar kreeg hierbij de hulp van opa Eddy. Regenbuizen, autobanden, hondenpoepzakjes, blikjes, tegels, ... je kon het zo gek niet verzinnen of we kwamen het tegen op onze tocht doorheen onze mooie polder. Bij voormalig directeur Paul en zijn vrouw hielden we even halt voor een drankje en een paasei en ook onderweg kregen we hier en daar een snoepje van mensen die ons aanmoedigden. Meerdonk mag trots zijn op zo'n flinke kinderen. Wij hopen dat iedereen hier een voorbeeld aan neemt en zeker geen afval dumpt! Samen zorg dragen voor het milieu is dan ook de boodschap! 

Meer foto's vind je bij media! 

Hits: 2033
0

Geplaatst door op in GOM 5

Dinsdagnamiddag voor de vakantie werden de kinderen van het vijfde leerjaar uitgenodigd op het GTI om al eens te proeven van de technieklessen van het middelbaar. Na de zwemles stapten we van het zwembad naar de grote campus in de Europalaan. Deze school voor wetenschap, technologie en informatica had 3 workshops voor ons in petto.

Nadat we in de grote refter onze boterhammen hadden opgegeten, werden we verwacht op de bovenste verdieping. Ja, zo 6 trappen doen, is voor ons een hele aanpassing. De meester vertelde dat dit voor de veiligheid is, net zoals de deur. In de wetenschapsklas mochten de kinderen aan de hand van een proef (met vuur en al!) de energie in een pindanoot berekenen. Daarna werd de theorie met een formule neergeschreven in de werkbundel.

b2ap3_thumbnail_IMG_4214.JPG

 

Na deze les werden we verwacht in een echte praktijkklas. De les ging over hefbomen, in ons dagelijks leven kom je ze meer tegen dan je denkt. We onderzochten de verschillende soorten en aan het eind van de les, mochten ze zelf een hefboom maken om kroonkurken te verwijderen. Het gebruiksvoorwerp werd onmiddellijk getoetst ... en ja hoor, iedereen kreeg probleemloos zijn flesje open. 

b2ap3_thumbnail_IMG_4226.JPG

Even een korte pauze, maar onze leerlingen stonden al te springen voor de volgende les. Iedereen had al gehoord dat de robots van Mindstorms gingen leren programmeren. Met volle aandacht nam iedereen plaats achter een bureautje in de klas. Stap voor stap programmeerden de kinderen hun robot. Toen was het tijd voor de finale! Op het startteken van de meester (of moeten we zeggen meneer) duwde iedereen op de startknop. Iedereen had zijn robot goed geprogrammeerd en de voertuigen reden even door de klas. Een echte apotheose van een super leerzame namiddag! 

b2ap3_thumbnail_IMG_4233.JPG

Meer foto's vind je bij media! 

Hits: 2187
0

Geplaatst door op in Schoolnieuws

Op 23 en 24 maart brachten onze leerlingen de musical 'Leeuwen(t)rots'. Opnieuw knap werk van alle toneelspelers, figuranten, technische ploeg, het koor en het orkest. Meer foto's vind je later in ons album! 

Hits: 2233
0

Geplaatst door op in GOM 5

Tijdens de wafelverkoop van de ouderraad deden alle kinderen van GOM 5 super hard hun best om heel veel wafels te verkopen. Dat werd door de ouderraad beloond. Zij ontvingen een boekenbon van de Standaard Boekhandel. De bon bleef even opzij liggen maar tijdens de Boekenweek werden de leerlingen beloond met 3 pakjes. Die pakjes bleven even liggen want er waren enkele zieken in de klas. Na enkele dagen ongeduldig lonken naar de pakjes was iedereen gelukkig genezen en klaar om de pakjes te openen. In de cadeautjes zaten die interessante boeken over wetenschappen:

b2ap3_thumbnail_2018-03-12-08.45.40.jpg

b2ap3_thumbnail_2018-03-12-08.45.09_20180415-082832_1.jpg

b2ap3_thumbnail_2018-03-12-08.44.55.jpg

Drie leuke boeken boordevol leuke weetjes en spelletjes waar we nog lang plezier aan zullen beleven! Hartelijk bedankt ouderraad!

Hits: 1891
0

Geplaatst door op in Schoolnieuws

Al even waren bij op GOM in spanning aan het afwachten ... waar bleef dat telefoontje van SVS? Sommigen hadden het misschien al opgegeven maar eindelijk was het daar! We kregen het heuglijke nieuws dat er voldoende sneeuw lag in de Oostkantons om te langlaufen! Een mooie kans voor een winterse sportdag!

Al heel vroeg, 7 uur, vertrokken we met de bus. Iedereen was nog stil bij het vertrek, maar aan het einde van de rit was iedereen klaar wakker en laaiend enthousiast! 

We pasten vlug onze schoenen en kregen de juiste latten en stokken mee. De ervaren langlaufers maakten een oefentochtje met juf Elke, terwijl de beginnelingen op de oefenpiste heen en weer schoven tussen meester Karel en meester Filip om de techniek onder de knie te krijgen.

Rond het middaguur aten we snel onze boterhammen op zodat we aan de grote tocht konden beginnen. De leerlingen konden kiezen tussen een tocht van 4 km of een tocht van 8 km. Iedereen deed zijn best, maar toch waren er verschillende valpartijen! Gelukkig gaf niemand op en haalden we allemaal de eindstreep! Knap gedaan van alle Gommers! 

De kinderen die nog wat energie over hadden, gingen nog even buiten spelen in de sneeuw. Andere vonden het genoeg voor een dag en zochten de warme cafetaria op. Daar was heel wat lekkers te vinden! 

Moe maar voldaan stapte iedereen de bus terug op! Hopelijk volgend jaar weer!

Hits: 2230
0

Geplaatst door op in GOM 5

Vrijdag begon de Vlaamse week tegen pesten 2018. In het vijfde leerjaar weten wij hoe belangrijk dit is! We zagen op KETNET enkele goede reportages en ontwierpen een affiche waarin we duidelijk willen maken dat wij tegen pesten zijn. Onze affiches zijn te vinden in de school! 

Onze foto's vind je hier

Hits: 2208
0