SchoolBlog

Bijlagen (pdf, doc, ...) kan u voortaan downloaden en bekijken dmv een rechtermuisklik te doen op de bijlage en vervolgens te kiezen voor "Koppeling opslaan als..."

 • Home
  Home Hier vind je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Geeft een lijst weer met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Geeft een lijst met tags weer die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen

bosklas 2016 dag 5

Geplaatst door op in GOM 6
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2580
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Aangezien we vrij snel na het ontbijt moesten vertrekken, stond onze wekker een half uurtje vroeger. Om 7 uur werden de kinderen gewekt. Deze keer was het de beurt aan het liedje ‘Wake me up’ van Avicii. Ideaal voor al die fuifbeesten…

De meeste kinderen hadden, zoals afgesproken, reeds hun meeste hebben en houden donderdag al ingeladen. Al onze koffers werden naar beneden gebracht zodanig dat we onze kamers nog even konden opruimen. De poetsvrouwen waren ons dankbaar!

Na het ontbijt en het klaarmaken van onze lunch, kwam de autobus toe om ons op te halen. Deze bracht ons eerst nog even naar de afdamming van de Gileppe.

Het was toch even rijden tot aan de steenkoolmijn van Blegny. Gelukkig hadden de kinderen nu al wat minder last van het Ardense wegennet (op en neer, bocht naar links en rechts). Daar aangekomen konden we eerst onze lunch nuttigen in de polyvalente zaal. Na ons middagmaal brachten enkele leerlingen een bezoekje aan de souvenirwinkel.

Op naar het eigenlijke bezoek dan.

Na een introductiefilm die ons een antwoord gaf op de vragen ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’ in verband met steenkool daalden we met een oude lift de ondergrond in.

Op dertig meter diepte betraden we het rijk van het zwarte goud. We luisterden heel aandachtig naar onze gids, die zelf jaren in een Limburgse mijn heeft gewerkt. Het leven van de kompels doorheen de geschiedenis werd uit de doeken gedaan en ook de werktuigen (met het uittesten ervan door enkele kinderen) kwamen aan bod. We bleven niet steken hoor op deze diepte. We namen een steile trap naar beneden die ons op zestig meter onder de grond bracht. Na de rondleiding daar beneden namen we terug de mijnwerkerslift tot twaalf meter boven de begane grond. Zo gebeurde dat vroeger ook met de steenkoolwagonnetjes en we volgden dus dezelfde weg. Een enorme ervaring!

Het was een hele fijne week, iedereen heeft ervan genoten.
We willen hierbij de kinderen van harte bedanken voor deze leuke periode en we zullen elkaar nog wel zien dit schooljaar!

0